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Question: 
 

Decision: 
 

Verification of the protection against overloading for in-line cord controls 
 
Clause 11.10.2 
Add: 
If in-line cord controls provided with a plug and a socket-outlet where the 
plug can be connected and socket outlet, where the plug can be connected 
to a socket-outlet rated for a higher load current than the control, the 
control shall be provided with an incorporated fuse or a protective device 
to limit the current to the control’s rating. The testing of the protective 
function is done in the sequence of tests according to Clause 27.5. 
The plug and a socket-outlet part of the control shall comply with the 
appropriate standard plug and a socket-outlet system. The control plug 
shall comply with this standard. 
 
Clause 27 
Add: 
Clause 27.5 See annex H 
 
Annex H 
Add: 
H27.5 The following overload tests are carried out on in-line cord controls 
as indicated 11.10.2 and provided with a plug and a socket-outlet: 

- Controls as specified without protective devices and without 
incorporated fuses are loaded for 1 h with the conventional 
tripping current for the fuse which in the installation will protect 
the control. 

 Controls protected by protective devices (including fuses) are loaded in 
such a way that the current through the control is 0,95 times the current 
with which the protective device releases after 1 h. The temperature rise is 
measured after a steady state has been reached or after 4 h, whichever is 
the shorter time.  
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Decision(cont.):  
 

Explanatory notes: 

- Controls protected by incorporated fuses complying with 
EN 60127 shall have those fuses replaced by link of 
negligible impedance and shall be loaded in such a 
manner that the current trough the links shall be 2,1 
times the current of the fuse. 

The temperature rise is measured after the electronic switch has 
been loaded for 30 min. 
 

- - Controls protected both by incorporated fuses and 
protective devices are loaded either as described above 
with incorporated fuses or with another protective 
device, choosing the requiring lower load. 

- Controls protected by protective devices which will 
short-circuit only in case of overload shall be tested both 
as controls with protective devices and as controls 
without protective devices. 

The temperatures measured shall not surpass those indicated in 
table 14. 
 

1) This interpretation is taken from CENELEC 
 TC72(Secretariat) 72G/INF 
 interpretation Nr. 07/01/17/16.3.1 according to the 
decision taken in the seventh OSM/IN Meeting In 
Copenhagen(1997). See  minutes of mentioned Meeting 
document OSM/IN(ES/AENOR)20/97 Rev. 1,  item 4 (Matters 
pending from Offenbach Meeting (1996), item 6.5). 
See OSM/IN 131. 


